tag:blogger.com,1999:blog-64503029420395149902024-02-21T00:34:57.472+01:00mat du inte lagarhandlar om de restauranger jag besöker. (Inte bara i Stockholm).Unknownnoreply@blogger.comBlogger70125tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-37592465778741430142009-11-30T08:31:00.002+01:002009-11-30T08:37:31.698+01:00Bistrot Paname (Hagagatan 5, 08-314338)You <a href="http://matduintelagar.blogspot.com/2008/10/muggen-gtgatan-24-08-6411415.html">know</a> him you love him! Ytterligare ett gästinlägg från en talangfull skribent:<br /><br />Man kommer in och ser att det stämde. Vilket? Jo, att man där inte kunde boka bord, för det är ju ganska fullt. Ändå tänker man att det är lite konstigt att man kan se exakt hur fullt, ljuset är nämligen en aning skumt. Innan man hinner vänja sig vid detta har man dock gott fram till bardisken och bett att så snart som möjligt få ett bord, man rentav böjer sig fram och ropar till hovmästaren, som ju egentligen inte är någon hovmästare, utan tvärtom bara en av de få som arbetar på restaurangen. Man tänker: antingen är han kock, bartender, ägare, eller servitör, eller så är han alla fyra. Precis så tänker man. I vilket fall som helst så har han hört en, ja, varför skulle han inte det? Han är ju inte direkt långt borta, tvärtom står han helt nära, ja, så nära att man skulle kunna andas honom i ansiktet, vilket man också gör. Men även om han hade varit långt borta skulle han ha hört, för ljudnivån är låg. Nästan för låg. Det där sista tänker man lite argsint, och kanske var det därför - alltså som kompensation - som man ropade.<br /><br />Väntetiden för ett bord, får man veta, sträcker sig absolut inte mer än till halvtimmen, men förmodligen heller inte så länge, snarare rör det sig om några minuter, kanske sekunder. Man nickar otåligt och beställer dricka. Drickan formligen häver man - halvt på skoj, halvt på allvar - i sig. Ändå hinner man inte dricka upp helt, ens bord är nämligen färdigställt och man har faktiskt redan blivit ledd dit. Fast det är inte därför man inte hinner dricka upp, det beror mer på att vinet är alldeles för svårsmält, det är en enda enorm vindruva i munnen, ja, man kan nästan känna foten som försöker trampa sönder druvan, det är en ganska hårig och stark fot som haft sönder mången frukt i sina dagar, men just denna vindruva är tydligen omöjlig.<br /><br />Nu har man förvisso beställt mat. Man talar franska, inte bara för att det är på detta språk man blir bemött, utan också för att det får en att sträcka på ryggen en aning extra, man nästan står upp, man har nästan klättrat upp på bordet, man har nästan sträckt ut armarna och hyllat sig själv i ett litet tal. Eller?<br /><br />Maten kommer in ganska snabbt, det är kanin och ugnspotatis med tillhörande rotfrukter, samt en sås man inte minns kryddorna i. Timjan? Rosmarin? Det kan kvitta, ja, det man minns är att potatisen var hård. Man minns hur man förbannar detta. Ja, den smakar som potatis gör när den har legat i ett kylskåp över natten. Åtminstone är detta vad man tror, helt säker kan man dock inte vara, man skulle aldrig drista sig att ge sig på dito i ett sådant läge, det vore inte hederligt, det vore som att gå in på banken alldeles innan stängning och göra en insättning på en oerhörd summa pengar i femtioöringar med smuts på båda sidor, ja, det är inte ens femtioöringar, det är femcents-€. Man mumlar i alla fall någonting om denna potatis, man mumlar att man ångrar att man inte tog besöket när det serverades musslor - vilket tydligen bara är vissa dagar - men man lugnas då fint av att personalen är snabb med vatten, påfyllning av vin, smekningar på axeln. Smekningar på axeln? Detta kan väl inte vara ett kriterium? Hände det ens? Man minns inte.<br /><br />Men ack, vad är detta? Osttallriken är snålt tilltagen, både vad gäller kvalitet och kvantitet. En skål sallad bredvid, ja, jo, förvisso, alltnog och alltmedan. Men detta kompenserar till exempel inte att brien inte är mogen, vilket är lätt att upptäcka bara genom att se hur den närmast kanterna, inte i mitten - och dessutom ganska motsträvigt - veckar sig när man klämmer på den. Vinet servitören rekommenderade till osten är i varje fall gott. Kanske inte värt 120 kr/glaset, men ändock gott.<br /><br />Kort sagt en helt okej restaurang.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-24970051625418826552009-06-16T23:02:00.003+02:002009-06-16T23:24:26.905+02:00Tvåkanten (Kungsportsavenyn 27, Göteborg, 031-182115)Alla rensar fisk i Göteborg heter det, har jag förstått. Så varför inte prova vinkokt torsk med spritärtor, potatiskompott och musselsås på TVÅ KAN TEN på avenyn. Utmärkt trevlig och väldigt prisvärt idag då den gick som dagens husman för 95:-<br /><br />Se till att ta med rejält med drickspengar, denhär servicen vet hur man gör! (Tack igen Linn).<br /><br />Vid tillfällen som detta är jag verkligen glad över detta utrymme, beklagar att det blir så få inlägg just nu men så är det bara...Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-81872625799351926002009-03-04T20:20:00.004+01:002009-03-04T21:04:53.132+01:00Murasaki (Götgatan 41, 08-6152288)Om du inte vill ta dig till hasseludden är <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_0">Murasaki</span> på Götgatan Stockholms, vad jag förstår, enda alternativ när det kommer till <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_1">Teppanyaki.</span> (Hört något rykte om något ställe vid Sankt Eriksplan men inte lyckats lokalisera! Någon som vet?)<br /><br />Dit begav jag mig med ett par kollegor för att återigen uppleva denna trevliga japanska tradition. Efter lite initialt strul med reservationen och lite missförstånd över vem som är kund och hur man bör behandla sådana över telefon lyckades vi göra en förbeställning - dom vill ha gott om tid på sig för inköp av <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_2">råvaror</span> / dylikt. Alltså bestämmer man redan innan vad man vill äta.<br /><br />Det visade sig att vi var ensamma i "<span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_3">teppan</span>"-rummet denna kväll och den unge kocken (han såg inte ut att vara en dag över 16) var enbart där för oss kändes det som. Kocken förstod varken svenska eller engelska varför den trevlige om än en smula för <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_4">närgångne</span> restaurangägaren tolkade.<br /><br /><span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_5">Teppanyaki</span> är som cirkus och det är stekbordet som är manegen, maten är alla djur och clowner och kocken är cirkusdirektör. Nu vill jag inte kalla mig någon större expert på <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_6">teppanyaki</span> men jag har provat <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_7">Koi</span> i London och <a href="http://matduintelagar.blogspot.com/2008/06/benihana-47-west-56th-street-1-212-581.html"><span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_8">Benihana</span></a> i <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_9">NYC</span> och som jag sagt tidigare, <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_10">showen</span> är minst lika viktigt som maten.<br /><br />I jämförelse med <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_11">Benihana</span> kan man konstatera att den unges element var eld. Allt han gjorde kröntes med ett litet (eller stort) eldklot. Det var naturligtvis imponerande den första och andra gången men mot slutet kändes det gjort. Hade gärna sett en lite vulkan och lite mera <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_12">trumsolon.</span><br /><br /><span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_13">Råvarorna</span> var det ingen fel på och sammantaget måste man säga att det verkligen är prisvärt, vill minnas att vi betalade 650 per kuvert för trerätters exklusive dryck. Efteråt är man så mätt att man nästan exploderar.<br /><br />En annan sak, hur stavas det egentligen? <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_14">Teppanyaki</span> <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_15">Teppenyaki</span> <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_16">Teppanyakki</span> <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_17">Teppenyakki</span>Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-78359809737059916992009-03-04T20:10:00.002+01:002009-03-04T20:18:30.650+01:00Arirang (Luntmakargatan 65, 08-6733225)Fräsch koreansk mat serverat snabbt och effektivt. Har du aldrig ätit Bibimbap bör det var ditt förstahandsval. Stället är en smula trångt om man nu måste komma med något negativt.<br /><br />Under lunchtimmen är det ofta kö, men var är det inte det för fräsch mat i denna del av Stockholm?Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-24811448606769076172009-03-04T20:07:00.003+01:002009-03-04T20:08:39.759+01:00Gondolen (Stadsgården 6, 08-6417090)Sent postat men åt ett underbart (som vanligt) julbord på gondolen i julas. Sagt det förrut men det är något speciellt med stället, något dom gör väldigt bra! Ser redan fram mot nästa år.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-90326438044166013782009-02-09T22:11:00.002+01:002009-02-09T22:32:03.073+01:00hörrni, nu kör vi igen va?Var ett tag sedan jag postade något. Tro nu inte att jag övervägt att lägga ner eller att jag slutat att inte laga mat, inget kan vara längre från sanningen. Har bara inte orkat, men nu känns det som det är dags att rulla igång igen.<br /><br />Så snart kommer ni kunna läsa hur det är att äta Teppanyaki i Stockholm, hur det årliga gondoljulbordet var och hur Kristian Luuks favvo bibimbap-hak; Arirang håller måttet.<br /><br />Tills dess: Var äter ni på lördag? Ses vi på Gondolen?<br /><br />(gästinlägg/motsvarande: <a href="mailto:matduintelagar@gmail.com">matduintelagar@gmail.com</a>)Unknownnoreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-45450068537480404122008-12-03T00:29:00.002+01:002008-12-03T01:25:52.826+01:00Aroydee (St. Gråmunkegränd 8, 08-212560)Nu har jag på begäran varit på Aroydee - tack anonym för tipset!<br /><br />Var där med mamma som bokat bord. Det visade sig snart vara ganska onödigt, kändes som det var rena rama turen att de hade ett bord ledigt - inte vana vid lunchbokningar? Vi hamnade alltså ganska snett och jag kom att tänka på en låt som går nått i stil med: "this will go down on your permanent record". Vad heter den låten? (är det Violent Femmes - Kiss off - som inte verkar finnas med på spotify?). Någon som vet?<br /><br />Nåja, efter den dåliga inledningen spottade de upp sig och var rappa och tillmötesgående. Matsalen vi placerades i (rakt in och till höger) var mörk, kal och i blått. Påminner alltså en smula om en grotta. Övriga gäster verkar främst komma från orienten vilket är ett gott tecken.<br /><br />Mamma och jag delade på 7 olika rätter och det mest exotiska vi beställde var något sött bröd med kött i. Till kalaset drack vi te. På det hela taget en trevlig och prisvärd upplevelse för 400 kr. Vi gick därifrån mätta och belåtna.<br /><br />I jämförelse med Chopsticks är Aroydee, även om det är marginellt billigare inte bättre. Det är inte speciellt mycket sämre heller. Dumplingarna anser jag vara likvärdiga. Chopsticks vinner på fräschare lokal. Finns det fler ställen som serverar bra Dim Sum? (eller riktigt dåliga)Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-30437874038334680152008-11-27T00:40:00.004+01:002008-11-28T00:37:59.704+01:00Rolfs Kök (Tegnérgatan 41, 08-101696)Har en längre tid tänkt besöka Rolfs kök. Igår förverkligades den tanken. Jag fick rekommendationen för något halvår sedan av en talangfull kock som lagar utsökt mat. -Där äter jag ganska ofta privat, sa han. Något att undersöka alltså.<br /><br />Matsalen sitter ihop med köket och filosofin är vad jag kan förstå närvaro. De gäster som sitter i baren har insyn i köket. Lokalen har mycket rymd och mycket folk är i rörelse.<br /><br />Vår kypare var perfekt. När jag nu tänker tillbaka på honom minns jag inget speciellt mer än att jag tyckte att han verkade kompetent och trevlig. Där för att servera mat med ett leende. Gott så!<br /><br />Efter att jag försäkrat mig om att torsken fiskats i nordatlanten, på ett ekologiskt försvarbart sätt, bestämde jag mig för den. Före dess råraka med Löjrom och tillbehör. Utsökt.<br /><br />Torsken som serverades med ärtor och bacon, var inte en helt lyckad kombination enligt min mening. Kommer välja något annat vid nästa besök.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-37279511666379453052008-11-22T23:18:00.004+01:002008-11-23T00:23:09.002+01:00Mamas & Tapas (Scheelegatan 3, 08-6535390)Var på företagsevent på Mamas och Tapas för någon vecka sedan. Större sällskap. Vet inte riktigt om det var prisvärt eftersom jag inte vet vad notan landade på. Vad jag däremot vet är att jag inte kommer hit privat.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-373685397058118572008-11-02T09:21:00.006+01:002008-11-02T10:34:20.620+01:00Rue du Pont Nouveau (Nybrogatan 38, 08-6223322)Profilerar sig som lyxig kvarterskrog, vilket är ett misstag. Med begreppet kvarterskrog är det underförstått att man söker sina kunder i grannskapet. Om man tittar på det exakta kvarteret finns följande konkurrenter som serverar mat: Alfons cafe, Prime Steak & Bar, Thai House (fd Japanska Köket), Stolen och Seven-Eleven. I detta utbud ser jag Stolen som främsta konkurrent och enda egentliga krog.<br /><br />Vidgar man perspektivet känns det som <a href="http://matduintelagar.blogspot.com/2008/08/brasseri-godot-grev-turegatan-36-08.html">Brasseri Godot</a> och <a href="http://matduintelagar.blogspot.com/2007/11/shit-pommesfritesbistro.html">Birstro Nouveau </a>är Pont Nouveaus rivaler. Man borde ha kalla RDPN för en bistro, men det gick säkert inte eftersom det skulle bli för likt Birstro Nouveau. Nog med hårklyveri.<br /><br />Matsalen i vitt med röda detaljer och nyoljat ekgolv. Stram och extremt designad men för trång. 46 sittplatser inklämda (med bland annat två bord i skyltfönstret). Glasbord och plexiglasstolar. Det är stor kontrast mot Easterngarden som låg här förut.<br /><br />En sak är sig lik från Easterngarden tiden. Frånvaron av andra gäster. Man tycker ju att det borde vara mera folk första lördagen, kanske till och med fullt? Vad kan detta bero på? Konstig helg? Dålig marknadsföring? Lågkonjunktur? För att kolla gick vi omvägen förbi Bistro Nouveau och Godot efter maten. Nouveau var fullproppat. Godot var inte fullt men helt klart mer folk i rörelse.<br /><br />I menyn som bestod av fyra förrätter (~150 kr), fyra varmrätter (~220 kr) och fyra efterrätter (~125 kr) saknade jag en enkel köttbit. Fast det finns kanske någon tanke med det, typ, det är under vår värdighet att servera Steak Frite. Utöver de fyra fanns dagens rätter till bra priser, där fann jag min utmärkta Boeuf Bourguignon (felstavat på kvittot) med potatispuré.<br /><br />Före det Lantpate med sultanrussin. Tunn skiva, nästintill snålt.<br /><br />Efter det Praliner, lysande. Mycket speciella och kommer helt säkert bli mycket omtalade och prisbelönta. För det borde väl finnas någon akademi som åker runt och testar praliner. Men det mest speciella, Pralinhumudoren, ett fantastiskt konstverk i valnötsträ som såg väldigt dyr ut.<br /><br />Det finns ett par detaljer som säkert kommer att rättas så småningom. Trappräcket upp till köket var fixerad med silvertejp och såg ut att ha snickrats i all hast. Slår vad om att det är kommunala och eller fackliga aspekter som tvingat fram räcket. Det skulle vara snyggare utan. Ett par trasiga lampor i armaturen kan vi förlåta när man har uppvärmt dörrhandtag.Unknownnoreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-73567519883770870162008-10-25T22:00:00.002+02:002008-11-01T22:52:39.986+01:00Restaurang Kungsholmen (Norr Mälarstrand, Kajplats 464, 08-50524450)<span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_0">Kungshomen</span> är ett populärt ställe som verkar fullt för det mesta. En ganska rymlig matsal <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_1">flankas</span> av två långa bardiskar indelade i olika kök (<span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_2">RAW</span> BAR, <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_3">NORDIC</span> BAR, <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_4">ORGANIC</span> BAR, FAST <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_5">FOOD</span> BAR, <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_6">CLASSIC</span> BAR, <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_7">SPICE</span> BAR och <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_8">FRUIT</span> BAR). Samma kök återfinns i menyn och delar in maten på ett annorlunda sätt. Borden är också annorlunda. Det är inte soffbord och det är inte matbord. Det är någonstans mitt emellan. Inredningsarkitekten tycker sig nog ha lyckats med den där sköna <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_9">lounchiga</span> känslan.<br /><br />Vi började med en fördrink och naturligtvis är baren så välsorterad att man finner Henriks gin här. Bra. Därefter blev det <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_10">Fläskkarré</span> Korean <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_11">BBQ</span> för min del. En besvikelse. Sedan ost och port. Bra. Vad som var riktigt dåligt var att vi fick vänta 25 minuter på en av våra efterrätter.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-30602333077961429102008-10-23T11:27:00.005+02:002008-11-01T23:51:49.871+01:00Restaurang GQ (Kommendörsgatan 23, 08-54567430)<span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_0">GQ</span> menyn + tillhörande vinpaket.<br /><br />Helt och hållet en mycket trevlig fiskupplevelse med vita viner, <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_1">beviken</span> på <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_2">Päronterrinen</span> med ingefärsglass. Annars bra.<br /><br />Har förstått att namnet <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_3">GQ</span> skall associera till <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_4">IQ</span>, fast där <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_5">g:et</span> står för <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_6">Gastronomi.</span><br /><span style="color:#ffff00;"></span><br /><span style="color:#ffff00;"><span style="color:#333300;">Edit: Hittade just mina antecknigar, får inte glömma att nämna att de hade smör från normandi. Naturligtvis väldigt speciellt.</span> </span>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-61343893879994460402008-10-19T15:34:00.005+02:002008-11-23T00:19:08.847+01:00Chopsticks (Mäster Samuelsgatan 42, 08-246336)Hit går man för en bra dim <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_0">sum</span> meny (och om man vill träffa mig kan man komma hit på söndagar, har inte ätit här någon annan veckodag).<br /><br />Dim <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_1">sum</span>, han någon sagt till mig, det är som Kinesisk <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_2">brunch.</span> Små degknyten med olika innehåll. Till detta dricker man <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_3">oolong</span> te.<br /><br />Gå hit, det är bra.Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-85647307446870503732008-10-15T23:25:00.005+02:002008-10-15T23:30:07.046+02:00Muggen (Götgatan 24, 08-6411415)Med mycket glädje presenterar jag mitt första gästinlägg:<br /><br />Där på Götgatan finns ju Muggen, de har öppet till 23, och det är ju ganska sent för att vara ett <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_0">fik.</span> Å andra sidan har de ett ganska dimmigt ljus, så att man knappt ser handen framför sig. Dessutom brukar där alltid vara fullsatt, man får inte ens komma in, man får oftast inte ens gå förbi på gatan, om man gör det öppnas dörren och någon skriker åt en. Och om det ändå inte är helt fullt så är det i alla fall alltid så mycket folk att man knappt kan andas. Tvärtom står man inklämd mellan två butiksarbetare som har glömt att de inte är på jobbet och vilka alltså är strängt upptagna av att packa upp varor. Man <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_1">kippar</span> alltså efter andan likt en akvariefisk som någon har tagit upp ur vattnet och slängt i soffan och till hälften tryckt ner i soffan.<br /><br />Lagt till detta är på Muggen ganska kallt, till och med riktigt kallt, man kan som sagt inte se någonting där, men man kan heller inte höra någonting, varken butiksarbetarna eller någonting annat, ty allt är täckt av is och avslöjas enbart för att ens förnimmelse helt och hållet ej har frusit.<br /><br />Förutom dessa - vid första anblick besvärliga - omständigheter, fungerar dessutom - ironiskt nog kan tyckas - nästan ingenting på deras toalett. Man kan t ex bara med nöd och <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_2">näppe</span> lyckas blöta händerna när man är färdig, eftersom det ur kranen blott kommer några droppar vatten, vilka dessutom inte är lika blöta som droppar av vanligt vatten. Snarare känns händerna extra torra när man håller dem under kranfästet, de börjar <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_3">fnasa</span> sig och de faktiskt vrider sig av ilska, på samma sätt en människa gör som är för torr. Därtill finns ingen tvål, men i och med att man inte skulle kunna skölja bort tvålen finner man detta avgjort positivt, ingen vill gå ut från en toalett med tvål kvar på händerna. Tyvärr har man inte tänkt på detta förrän det är för sent, man har rentav med hjälp av sin lilla ficktvål tvål <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_4">löddrat</span> in hela kroppen redan innan dess att man rest sig från <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_5">toastolen</span>, denna som i sin tur - om någonting i detta <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_6">fik</span> kan kallas tur - inte ens är en stol, utan en säng. Således vaknar man alltid nästa dag av att <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_7">städarna</span> - de är faktiskt många fler än man kan tro, säkert fler än gästerna - står lutade över en och väntar på att man av egen vilja ska resa sig och gå, då deras befogenheter ju inte sträcker sig till att tala med någon annan än chefen, fast - naturligtvis - inte heller med honom. Kort sagt är det ett helt <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_8">okej</span> <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_9">fik.</span>Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-19459668708921908792008-10-12T00:32:00.000+02:002008-10-12T00:33:16.277+02:00Restaurang Roxy (Nytorget 6, 08-6409655)Återbesök på Roxy. Patanegra före och en härlig kantarell och halomi pasta som huvudnummer. Svår väntan på maten vilket var synd. Gayvibbarna starka denna fredagkväll.Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-47409484801331074542008-10-04T12:27:00.003+02:002008-10-04T12:30:06.893+02:00Il Covo (Jungfrugatan 6, 08-4426995)Fram tills igår hade jag inte besökt Il Covo på jungfrugatan, bara hört talas om denna, som det sades, utsökta lilla italienska lyxrestaurang, bordsbokning en nödvändighet. Det är inte sant längre tyvärr. Nu är det ett riktigt taffligt ställe. Med riktigt platt mat.<br /><br />En gaffel saknades i mitt kuvert och när jag satte mig snuddade jag vid en tavla som gensat lossnade från sitt fäste och skapade en mindre scen. När varmrätten anlände fick jag be om nya bestick eftersom den ensamme servitören glömt att ersätta dem han tog ut med förrätten.<br /><br />Det stora problemet var just att den stackaren var ensam. För oss funkade det hyfsat, vi fick ju trots allt vår mat. Bordet bredvid fylldes två gånger med par som efter lång väntan på menyn gav upp.<br /><br />Det värsta är att jag inte tror att någon brydde sig. I den situationen tänker man ju som gäst: Haha, nu skall vi förnedra er, vi går, titta, här är våra pengar som ni skulle fått, vi tar dem och vi går! Haha! Nu får ni skämmas! Ni är för kassa!Jag tror bara att de tänker - skönt, nu gick de där jobbiga kundjävlarna!Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-70283357808002928152008-10-04T12:26:00.000+02:002008-10-04T12:27:15.496+02:00Hard Rock Cafe (Sveavägen 75, 08-54549400)Igår var inte en bra dag att besöka Hard Rock Cafe. Stackars Emma/Linda eller vad hon nu hette var ensam servitris vilket resulterade i tre saker: 40 minuters väntan på maten, 10% rabatt på notan och inte ett öre i dricks. Man brukar ju kalla hamburgare för snabbmat..Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-55010574379156891262008-09-23T20:17:00.003+02:002008-11-12T18:37:10.878+01:00Pastis (Baggensgatan 12, 08-202018)Steak Minute en vardagskväll, utmärkt fin och mör! Liten och tillsynes populär fransk kvarterskrog i Gamla Stan. Vi satt illa till just innanför dörren.<br /><br />Har ni tänkt på att det för det mesta (känner bara till tre undantag) är ganska skruvade människor som bor i Gamla Stan? Nåja, många av dem äter här.<br /><br />Med tanke på ställets storlek (ca 20 sittplatser) förvånade det mig en smula att det tog så lång tid att få fram notan.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-3771686766289240132008-09-23T19:35:00.004+02:002008-10-04T12:33:33.690+02:00Paus (Rörstrandsgatan 18, 08–344405)Låt mig börja med det som var okej: Servisen - trevliga, välmenande.<br /><br />Det var verkligen länge sedan jag åt någonting så dåligt ute (<a href="http://matduintelagar.blogspot.com/2007/11/vapiano-sturegatan-12-08-6622011.html">Vapiano</a> inräknat).<br /><br />Förrätt: Lax med rökt gräddfil - Å titta på oss, vi är kreativa här, va spännande och nytt! Ungefär som att servera rårörd potatis med stekta lingon.<br /><br />Varmrätt: Steak frite. Den segaste Steak fritten jag någonsin ätit. I hela mitt liv. Gick knappt att skära. Jag fick skicka efter en av kockarnas knivar, det visade sig dock att det inte hjälpte, det var som att skära i sten, kniven förlorade sin skärpa direkt. Jag försökte ta en annan steak frite och försökte karva upp den första med, fast det fick jag inte, då det fanns risk för att stället skulle fatta eld, eftersom det slog gnistor när jag slog dem mot varandra.Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-67282030040169010462008-09-07T09:22:00.000+02:002008-09-07T09:23:46.711+02:00Lisa Elmqvist (Östermalmshallen, 08-55340410)Åt lunch i baren på Lisa <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_0">Elmqvist</span> förra veckan. Till min stora besvikelse var <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_1">Macka-Lisa-röran</span> slut. Jag fick titta i menyn. Där möttes jag av en ännu större besvikelse - <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_2">Macka-Lisa</span> heter tydligen inte längre <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_3">Macka-Lisa</span> - den heter <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_4">Djurgårdare</span>! En sådan fasa! Hur länge har detta pågått? Varför? Katastrof! Byt tillbaka!Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-48696000129952951992008-08-31T17:43:00.004+02:002008-09-05T23:56:38.319+02:00Sjömagasinet (Adolf Edelsvärdsgata 5, Göteborg, 031–7755920)Efter ett par kundbesök i Göteborgsområdet kändes det på sin plats att bjuda mina logivärdar på middag.<br /><br />Mitt önskemål: fisk, helst torsk.<br /><br />Vi kollade snabbt på nätet och snart nämndes Sjömagasinet. Saken var avgjord! Så fick det bli, kosta vad det kosta vill! Spare no spences!<br /><br />Det visades att Sjömagasinet hade ett bord för tre vid 20.30 och vi åkte spårvagn dit(!)<br /><br />Vi satt en trappa upp och serverade av Göteborgs krullhårigaste servitör. Till en början verkade han störig - när vi frågade om ett bra vin i vår prisklass fick vi inte något bra förslag. En man jag har stor respekt för har sagt att en bra sommelier skall föreslå ett vin som du har råd med. Vi valde till sist själva – Chardonnay. Vinerna såg ut att kosta från 600 kr med ett snitt runt 1600 kr.<br /><br />(Har nu studerat den internetpublicerade vinlistan och det faktiska snittpriset är 2225 kr (billigast 345:- och dyrast 46595:-))<br /><br />Sedan spottade krullet upp sig och visade sig vara bra!<br /><br />I den rustika matsalen med frilagda träbjälkar äter mestadels affärsmän middag med sina kunder. En och annan Göteborgsstekare på första dejten finns här också (Lacoste piké(!) över blå skjorta – vissa Göteborgare är bra konstiga).<br /><br />Som aperitif före maten bjöds citronmarinerad råräka. Bröd med rödbeta kändes konstlat, men J hävdade att det var riktigt gott.<br /><br />Ishavstorsk med brynt kaviarsmör och klassiska tillbehör. Köttet var perfekt med jag hade nog velat ha vanligt smör och inte kaviarsmör, men man tar ju seden dit man kommer.<br /><br /><span style="color: rgb(0, 0, 0);">Tyvärr var espressobryggaren trasig denna kväll, vilket förvånar mig en smula.. får man ha en </span><span style="color: rgb(0, 0, 0);">stjärna </span><span style="color: rgb(0, 0, 0);">i guiden utan dubbla espressomaskiner?</span><br /><br />Mätta och belåtna begav vi oss hemåt i Göteborgsnatten och överfölls av ett riktigt ruskigt regnväder.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-28339681370516149992008-08-31T17:42:00.001+02:002008-08-31T17:43:22.348+02:00Brasseri Godot (Grev Turegatan 36, 08-6600614)Nyligen hade jag nöjet att åter besöka <a href="http://matduintelagar.blogspot.com/2007/11/safe-bet.html">Bistro <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_0">Godot</span></a>. Denna gång valde vi stek fritt som serveras med <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_1">pommes</span>, <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_2">bea</span> och tomatsallad. Dessutom en ljusbrun sås och en citronklyfta. Som ni förstår är det många smaker. Kanske på gränsen till för många.<br /><br />Tomatsalladen har en intressant syrlig dressing. <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_3">Bean</span> är bra och även den syrlig.<br /><br />(För ett par år sedan tappade jag in min vigselring under ett par skåp som de har längst in i lokalen. Det ledde till mycken munterhet inte bara kring vårt bord. Speciellt eftersom det tog ett tag att hitta den igen.)Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-22019958019418081412008-08-31T17:39:00.001+02:002008-08-31T17:42:05.043+02:00Nivå mat & dryck (Storgatan 46, Vingåker, 0151-14140)Invid ett gamalt <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_0">sunkigt</span> hyreshus i Vingåker ligger denna nybyggda runda restaurang. Den <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_1">runde</span> och glada hovmästarens påminner om Tony i <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_2">Lady</span> och <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_3">Lufsen.</span> Man blir glad av att tala med honom. Ambitionsnivån är det inget fel på. Men min fisksoppa vad tyvärr en besvikelse. Dem övriga i sällskapet var nöjda.<br /><br />Jag vill ändå att det skall gå bra för ställen som Nivå, jag tror att det kan behövas i samhällen som Vingåker.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-61287998578475022802008-08-31T17:33:00.002+02:002008-08-31T17:38:57.685+02:00Lammet och Grisen (Hornv. 35, Löttorp, 0485-20350)Detta är inte en restaurang, detta är en industri. Vill minnas att hovmästaren sa att det kommer cirka 650 gäster per kväll. Alla vuxna betalar 285:- för maten. Dryck och efterrätt tillkommer. Säsongen är naturligtvis kort, men kan dem hålla det uppe i 60 dagar snackar vi om 11 <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_0">mkr</span> i bara mat. Hatten av, detta är ett koncept lika bra som vilken sedelpress som helst.<br /><br />Den spanskinspirerade <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_1">haciendan</span> ligger mitt ute i ingenstans, nära <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_2">Löttorp.</span> Det luktar grisfest <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_3">alá</span> mallis...<br /><br />Maten då? Riktigt bra! Var visserligen lite krasslig i kistan lagom till mitt besök, men det jag åt var utsökt (grisen) och färska fina tillbehör (<span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_4">sparris</span>).<br /><br />Publiken kommer huvudsakligen från sin husvagn och första sittningen domineras av barnfamiljer.<br /><br />Ekonomisk information här:<br /><a href="http://www.allabolag.se/?what=556391-0982&where=&s.x=0&s.y=0">http://www.allabolag.se/?what=556391-0982&<span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_5">where</span>=&<span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_6">s.x</span>=0&<span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_7">s.y</span>=0</a><br />Spontant känns förra årets bokföring lite i underkant eller så har det skett en rekordstor ökning i år.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6450302942039514990.post-58588702017685831642008-08-16T20:57:00.003+02:002008-08-16T21:06:27.513+02:00Snart......kommer en uppdatering med en sammanfattningar av sommarens besök<span class="blsp-spelling-corrected" id="SPELLING_ERROR_0">.</span><br /><br /><span class="blsp-spelling-corrected">En härlig <span class="blsp-spelling-error" id="SPELLING_ERROR_1">mix</span> från turist/camping-konceptet Lammet och Grisen på Öland, via en minnesvärd lunch på Nivå mat & dryck i Vingåker till Sjömagasinet i Göteborg.... mera snart, håll ut!</span>Unknownnoreply@blogger.com2