Efter ett par kundbesök i Göteborgsområdet kändes det på sin plats att bjuda mina logivärdar på middag.
Mitt önskemål: fisk, helst torsk.
Vi kollade snabbt på nätet och snart nämndes Sjömagasinet. Saken var avgjord! Så fick det bli, kosta vad det kosta vill! Spare no spences!
Det visades att Sjömagasinet hade ett bord för tre vid 20.30 och vi åkte spårvagn dit(!)
Vi satt en trappa upp och serverade av Göteborgs krullhårigaste servitör. Till en början verkade han störig - när vi frågade om ett bra vin i vår prisklass fick vi inte något bra förslag. En man jag har stor respekt för har sagt att en bra sommelier skall föreslå ett vin som du har råd med. Vi valde till sist själva – Chardonnay. Vinerna såg ut att kosta från 600 kr med ett snitt runt 1600 kr.
(Har nu studerat den internetpublicerade vinlistan och det faktiska snittpriset är 2225 kr (billigast 345:- och dyrast 46595:-))
Sedan spottade krullet upp sig och visade sig vara bra!
I den rustika matsalen med frilagda träbjälkar äter mestadels affärsmän middag med sina kunder. En och annan Göteborgsstekare på första dejten finns här också (Lacoste piké(!) över blå skjorta – vissa Göteborgare är bra konstiga).
Som aperitif före maten bjöds citronmarinerad råräka. Bröd med rödbeta kändes konstlat, men J hävdade att det var riktigt gott.
Ishavstorsk med brynt kaviarsmör och klassiska tillbehör. Köttet var perfekt med jag hade nog velat ha vanligt smör och inte kaviarsmör, men man tar ju seden dit man kommer.
Tyvärr var espressobryggaren trasig denna kväll, vilket förvånar mig en smula.. får man ha en stjärna i guiden utan dubbla espressomaskiner?
Mätta och belåtna begav vi oss hemåt i Göteborgsnatten och överfölls av ett riktigt ruskigt regnväder.
söndag 31 augusti 2008
Brasseri Godot (Grev Turegatan 36, 08-6600614)
Nyligen hade jag nöjet att åter besöka Bistro Godot. Denna gång valde vi stek fritt som serveras med pommes, bea och tomatsallad. Dessutom en ljusbrun sås och en citronklyfta. Som ni förstår är det många smaker. Kanske på gränsen till för många.
Tomatsalladen har en intressant syrlig dressing. Bean är bra och även den syrlig.
(För ett par år sedan tappade jag in min vigselring under ett par skåp som de har längst in i lokalen. Det ledde till mycken munterhet inte bara kring vårt bord. Speciellt eftersom det tog ett tag att hitta den igen.)
Tomatsalladen har en intressant syrlig dressing. Bean är bra och även den syrlig.
(För ett par år sedan tappade jag in min vigselring under ett par skåp som de har längst in i lokalen. Det ledde till mycken munterhet inte bara kring vårt bord. Speciellt eftersom det tog ett tag att hitta den igen.)
Nivå mat & dryck (Storgatan 46, Vingåker, 0151-14140)
Invid ett gamalt sunkigt hyreshus i Vingåker ligger denna nybyggda runda restaurang. Den runde och glada hovmästarens påminner om Tony i Lady och Lufsen. Man blir glad av att tala med honom. Ambitionsnivån är det inget fel på. Men min fisksoppa vad tyvärr en besvikelse. Dem övriga i sällskapet var nöjda.
Jag vill ändå att det skall gå bra för ställen som Nivå, jag tror att det kan behövas i samhällen som Vingåker.
Jag vill ändå att det skall gå bra för ställen som Nivå, jag tror att det kan behövas i samhällen som Vingåker.
Lammet och Grisen (Hornv. 35, Löttorp, 0485-20350)
Detta är inte en restaurang, detta är en industri. Vill minnas att hovmästaren sa att det kommer cirka 650 gäster per kväll. Alla vuxna betalar 285:- för maten. Dryck och efterrätt tillkommer. Säsongen är naturligtvis kort, men kan dem hålla det uppe i 60 dagar snackar vi om 11 mkr i bara mat. Hatten av, detta är ett koncept lika bra som vilken sedelpress som helst.
Den spanskinspirerade haciendan ligger mitt ute i ingenstans, nära Löttorp. Det luktar grisfest alá mallis...
Maten då? Riktigt bra! Var visserligen lite krasslig i kistan lagom till mitt besök, men det jag åt var utsökt (grisen) och färska fina tillbehör (sparris).
Publiken kommer huvudsakligen från sin husvagn och första sittningen domineras av barnfamiljer.
Ekonomisk information här:
http://www.allabolag.se/?what=556391-0982&where=&s.x=0&s.y=0
Spontant känns förra årets bokföring lite i underkant eller så har det skett en rekordstor ökning i år.
Den spanskinspirerade haciendan ligger mitt ute i ingenstans, nära Löttorp. Det luktar grisfest alá mallis...
Maten då? Riktigt bra! Var visserligen lite krasslig i kistan lagom till mitt besök, men det jag åt var utsökt (grisen) och färska fina tillbehör (sparris).
Publiken kommer huvudsakligen från sin husvagn och första sittningen domineras av barnfamiljer.
Ekonomisk information här:
http://www.allabolag.se/?what=556391-0982&where=&s.x=0&s.y=0
Spontant känns förra årets bokföring lite i underkant eller så har det skett en rekordstor ökning i år.
lördag 16 augusti 2008
Snart...
...kommer en uppdatering med en sammanfattningar av sommarens besök.
En härlig mix från turist/camping-konceptet Lammet och Grisen på Öland, via en minnesvärd lunch på Nivå mat & dryck i Vingåker till Sjömagasinet i Göteborg.... mera snart, håll ut!
En härlig mix från turist/camping-konceptet Lammet och Grisen på Öland, via en minnesvärd lunch på Nivå mat & dryck i Vingåker till Sjömagasinet i Göteborg.... mera snart, håll ut!
lördag 28 juni 2008
Östermalms korvspecialist (Nybrogatan 57, 08-7829579)
Läste i Östermalmsnytt att Fortum skall utföra underhåll under korvkiosken på Nybrogatan och att kiosken måste rivas. Tydligen är villkoren sådana för stadens korvkiosks hyresgäster. Kiosken ska vara borta den 1 augusti. Packa och dra. Pang bom. Det konstiga, eller kontroversen är att kiosken inte blivit underrättad i god tid. De har fått ett brev i maj om att de skall vara borta den i augusti.
Det sjukaste som jag förstår situationen är att det inte är säkert att de får smälla upp sin kiosk där igen.
En problematisk situation för familjeföretaget, en problematisk situation för mig. För att visa min medkänsla gick jag dit idag och beställde en jägerwurst
Det sjukaste som jag förstår situationen är att det inte är säkert att de får smälla upp sin kiosk där igen.
En problematisk situation för familjeföretaget, en problematisk situation för mig. För att visa min medkänsla gick jag dit idag och beställde en jägerwurst
Restaurang Fiore (Strandvägen 56, 08-52809800)
På strandvägen mot kungliga motorbåt klubbens hemmahamn, bortanför djurgårdsbron från tvillingarnas ligger en liten vit byggbarack. Det är ingen vanlig byggbarack, det är i själva verket ett kök.
Där åt jag häromdagen en utmärkt bresaola och parmesan till förrätt och något de kallade pata negra till varmrätt. Inte lufttorkad skinka, snarare fläskkotlett, tvivlar en smula på att det kom från en svart ekollonsmatad gris. Det var gott och min mat var vällagad. Till detta dracks Amarone.
Det känns en smula bizzart att betala finresturangpriser för mat lagad i en barack. Sådär supercharmit är ej heller kajen där på skuggsidan. Nå ja, nu var det ju inte jag som betalade (tack P), men i alla fall.
Där åt jag häromdagen en utmärkt bresaola och parmesan till förrätt och något de kallade pata negra till varmrätt. Inte lufttorkad skinka, snarare fläskkotlett, tvivlar en smula på att det kom från en svart ekollonsmatad gris. Det var gott och min mat var vällagad. Till detta dracks Amarone.
Det känns en smula bizzart att betala finresturangpriser för mat lagad i en barack. Sådär supercharmit är ej heller kajen där på skuggsidan. Nå ja, nu var det ju inte jag som betalade (tack P), men i alla fall.
fredag 27 juni 2008
Restaurang East (Stureplan 13, 08-6115130)
Om du inte vill äta sushi är lunchutbudet tämligen klent. Valde fläsknoisette med rödbetor. Starkt kryddat, starkt prissatt. 217:-. Hur har de mage? För motsvarande summa blir du mätt tre gånger om på falaffelkungen. No tip for you!
Är detta ett bra exempel på grundläggande marknadsteori? Tillgång och efterfrågan. Det är dyrt för att det kan vara dyrt. Inte för att det är speciellt bra.
Är detta ett bra exempel på grundläggande marknadsteori? Tillgång och efterfrågan. Det är dyrt för att det kan vara dyrt. Inte för att det är speciellt bra.
Restaurang J (Gåshaga brygga, 08-6013005)
För blåsigt för att sitta ute. Ingen fiskgryta på lunchmenyn denna dag. Så det fick bli chilliburgare.
-Hur vill du ha den? Rear, medium, WD?
Alltså, det är en hamburgare, inte en kobebiff.
Ingen magi, men vad förväntar man sig? Vad är dealen med finkrogs tallriksburgare? Varför finns dom? Vet att en av mina läsare tycker att det är en ganska bra idé?
Utsikten fortfarande fantastiskt fin.
-Hur vill du ha den? Rear, medium, WD?
Alltså, det är en hamburgare, inte en kobebiff.
Ingen magi, men vad förväntar man sig? Vad är dealen med finkrogs tallriksburgare? Varför finns dom? Vet att en av mina läsare tycker att det är en ganska bra idé?
Utsikten fortfarande fantastiskt fin.
Ciao Ciao Grande (Storgatan 11, 08-6676420)
Tidig middag. Halv sex. Så dags är det barnvänligt. Beställde delizie. Annorlunda mot det man är van vid från DÄRMEDPASTA. Tjockare pasta här. Jag föredrar lite tunnare... Hur serveras delizie i Italien? Någon som vet?
Tyckte att jag skymtade Magnus Hedman i lokalen, men det kan varit någon annan.
Tyckte att jag skymtade Magnus Hedman i lokalen, men det kan varit någon annan.
torsdag 26 juni 2008
Zink Grill (Biblioteksgatan 5, 08-6114222)
Frukost, eller early som de kallar det. 150 spänn för latte, juice och assiette zink. Skärmaskinen lär kosta ungefär lika mycket som en nästan ny Passat, så det gäller att prova på lite tunnskuret.
Gott? -Ja
Prisvärt?
Gott? -Ja
Prisvärt?
Vento Trattoria (675 Hudson St, +1-(212) 699-2400)
Bord utan bokning. Inget speciellt märkvärdigt. Italienskt stuk. Inget att lägga på minnet. Servitris på autopilot. Det jag kommer ihåg från denna middag är mer stämningen efter, i meatpacking en lördag kväll, bubblande.
Sammanfattningsvis skulle man behöva ett par dagar till i New York för att inte vara så trött på kvällarna. Kunde planerats bättre också, med förbokningar...
Sammanfattningsvis skulle man behöva ett par dagar till i New York för att inte vara så trött på kvällarna. Kunde planerats bättre också, med förbokningar...
The Palm:New York West Side (250 West 50th Street, +1-(212) 333-7256)
En av förhoppningarna med resan till New York var att äta maine lobster. Detta infriades nästan på The Palm. Det blev Jumbo Nova Scotia Lobster. Osäker på var gränsdragningen går men helt säker på att det var gott.
En lusig sak hände när vi diskuterade huruvida vi skulle ha 3 eller 4 pund hummer och hur mycket det var i kilo. En kille från bordet bredvid kommer fram till oss och frågar:
-Excuse me, are you guys trying to convert pounds to kilos?
-Yes...
-Well, maybe I can help you.. I have this device.. [Viftar med sin nya blackbarry]
-Yeah, sure, how much is 4 pounds in kilos?
-[knappar på sin enhet]
efter ett tag säger han: -This might take a while... och sätter sig ner igen.
Vårt samtal fortsätter och tar nya former. Efter cirka 10 minuter vänder han sig mot oss och säger:
-Guys, It´s about 8.4 kilos!
Vi blir naturligtvis en smula konfunderande för att det tagit cirka 10 minuter att komma fram till ett helt orimligt svar. Trots detta svarar vi vänligt:
-Ok, thanks.
Ytterligare 10 minuter senare går han på toaletten varpå hans date vänder sig till oss och säger:
-Sorry guys, but he is way off. 4 pounds is like 2 kilos.
-Yeah, we know
Åker jag till New York igen är det osannolikt att jag återvänder till The Palm, men hummern var bra.
En lusig sak hände när vi diskuterade huruvida vi skulle ha 3 eller 4 pund hummer och hur mycket det var i kilo. En kille från bordet bredvid kommer fram till oss och frågar:
-Excuse me, are you guys trying to convert pounds to kilos?
-Yes...
-Well, maybe I can help you.. I have this device.. [Viftar med sin nya blackbarry]
-Yeah, sure, how much is 4 pounds in kilos?
-[knappar på sin enhet]
efter ett tag säger han: -This might take a while... och sätter sig ner igen.
Vårt samtal fortsätter och tar nya former. Efter cirka 10 minuter vänder han sig mot oss och säger:
-Guys, It´s about 8.4 kilos!
Vi blir naturligtvis en smula konfunderande för att det tagit cirka 10 minuter att komma fram till ett helt orimligt svar. Trots detta svarar vi vänligt:
-Ok, thanks.
Ytterligare 10 minuter senare går han på toaletten varpå hans date vänder sig till oss och säger:
-Sorry guys, but he is way off. 4 pounds is like 2 kilos.
-Yeah, we know
Åker jag till New York igen är det osannolikt att jag återvänder till The Palm, men hummern var bra.
Benihana (47 West 56th Street, +1-(212) 581-0930)
Har ni ätit teppanyaki? Nähä, okej, såhär funkar det: Du och dina vänner slår er ner framför ett stekbord. In kommer en servitris och tar er beställning. Därefter kommer en kock in och värmer upp bordet. Råvaror kommer in på ett litet sidobord och sen börjar showen. Kocken snittar upp det ena och det andra och klångar glatt sin kniv och sin stekspade i stekbordet. Nämen vänta, vips så har han bygget en liten vulkan av en stor lök som fylls med vatten så att det ser ut som det kommer rök ur kratern. Badabim-badam applåder från dina överaskade vänner. Riset steks och arrangeras som ett stort hjärta. Stekspaden smyger in under och det ser ut som om hjärtat klappar - nya applåder.
Min referensram när det kommer till teppanyaki är tämligen liten. Har inte trott att det funnits i Stockholm och därför besökt ett ställe i London som heter Koi (betyder karp tror jag). I vilket fall tycker jag att showen är minst lika viktig som maten.
På Benihana så var maten bra och showen imponerande. Självklart beställde vi in saké vid sidan om Asahi, misstag. Visst man skall ta seden dit man kommer, men för mig räcker det med en, max två koppar, sedan har jag tröttnat på saké. Inte hjälper det mot jetlag heller.
Dricks i USA är konstiga saker, eller inte konstigt kanske. Såhär: 20% har jag nog inte skrivit på för i Sverige medans det är typ standard där...
Min referensram när det kommer till teppanyaki är tämligen liten. Har inte trott att det funnits i Stockholm och därför besökt ett ställe i London som heter Koi (betyder karp tror jag). I vilket fall tycker jag att showen är minst lika viktig som maten.
På Benihana så var maten bra och showen imponerande. Självklart beställde vi in saké vid sidan om Asahi, misstag. Visst man skall ta seden dit man kommer, men för mig räcker det med en, max två koppar, sedan har jag tröttnat på saké. Inte hjälper det mot jetlag heller.
Dricks i USA är konstiga saker, eller inte konstigt kanske. Såhär: 20% har jag nog inte skrivit på för i Sverige medans det är typ standard där...
Beleza Coffee Lounge (Södra Storgatan 19, Helsingborg)
Tid att döda i Helsingborg? Besök Beleza Coffee Lounge som jag hittade av en lycklig slump. Ta med en god bok och invänta fakiren. Klientelet är kanske lite yngre, har just eller ska just ta studenten, latten är okej och så har de justa soffor.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)